almanyada öğretmenlik yapan bir türk akrabam ile bu konuyu konuştuğumda bana almanyadaki türklerin bunu hiç de büyütmediğini, ancak türk siyasetçilerin kamuyounda avrupa düşmanlığı yaratmak için bas bas bağırıp, tantana çıkarttıkları bir mesele olduğunu söylemişti.
bana sorarsanız özgürlükler filan bi yere kadar, tabi ki bi insanın ana dilini konuşmayı asla yasaklayamazsın, bu zaten düşünülemez, ancak almanyada okullarda türk çocukları ile alman çocukları arasında gözle görülür bir performans farklılığı görülmekte, bunun en büyük sebebi ise evde başka dışarda başka bir dilin konuşulması sebebi ile bu çocukların her iki dili de tam manasıyla konuşamaması ve iki kültür arasında sıkışıp kalması. (bkz: acculturation)
tabi ki alman çocukları daha zeki, daha yetenekli, daha süper diye bi gerçek yok ortada, ancak yetiştirmenin de bu konuda büyük önemi var, türk aileler hem çocuk yetiştirme konusunda bilinçli değil, hem de kendi kimliklerini korumak isterken ne tam alman olarak büyüyor çocuklar, ne de tam türk olarak, çünkü o aileler farkında değiller ki türkiye de bıraktıkları gibi değil, değişiyor.
o çocuklar artık o topraklarda büyümüş, türkiye ile hiçbir bağları kalmamış, oranın insanı olacaklar ve olmalılar da. yasaklara karşıyım tabi, ama çocuklar okulda, sokakta türkçe değil almanca konuşmalılar, ve almancayı çok iyi bilmeliler, topluma entegre olabilmeleri ve bir kimlik kazanabilmeleri için bu şart. hem almanyadaki almanların kafalarındaki türk imajı yıkılmalı, hem de türkiyedeki türklerin kafalarındaki almancı imajı. yeri gelince "almanya zaten küçük türkiye" bilmemne havalarında gezmesini biliyoruz da, ordaki insanımızı buraya geldikleri zaman dışlıyoruz, beğenmiyoruz. almanyadaki türk nüfusu belki türkiyenin dış politikası açısından lehimize bir durum gibi görünebilir ama kaçıncı jenerasyon oldu, artık bu insanların kendilerini oraya ait hissetmeleri ve orası için çalışmaları gerekiyor. çünkü ister beğenin ister beğenmeyin, üzerinde doğdukları toprak orası, içtikleri su oranın suyu, yedikleri yemek oranın yemeği, konuşmaları gereken dil oranın dili, ait olmaları gereken kültür de oranın kültürü.. din veya ırk farklılığı belki ilk jenerasyon için tamam ancak bunca yıldan sonra hiçbir anlam ifade etmiyor...
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?